Wednesday, January 11, 2012

Ülesanne. 3

IT rollist erivajadustega inimestele.


Pidevas muutuvas maailmas on vaja käia kaasas pidevate muutustega. Suuremad muutused toimuvad just IT valdkonnas. Täiustub ja paraneb kättesaadavus infotehnoloogiale.
IT kasutamine on ka populaarne erivajadustega inimeste hulgas. Saab lihtsa kliki vajutusega suhelda endast miljoneid kilomeetreid kaugel olevatega inimestega, teha igapäevatoiminguid ja mängida.

Arvuti kasutamine eripedagoogikas:
1) Elementaarne laia profiiliga töövahend- tekstitöötlus, tabelarvutus, veeb.
2) Õppeprotsessi mitmekesistamiseks ja lihtsustaja – nii riist kui tarkvara poole pealt.
3)  Kompensatsioonimehhanisn ja eneseteostusahend väga paljudele klientidele.
 (Kikkas, 2011).

Alles hiljuti käisime kogu oma kursusega õppekäigul pimedate raamatukogus. Antud õppekäigul oli näha, et pimedad kasutavad väga palju oma elus arvuteid. Lisaks on arvutitel eriseadmed – installeeritud on ettelugemisprogramm, mis loeb teksti enne ning samal ajal ka kirjutataks punktkirjas spetsiaalsele alusele.  Tänu ettelugemisprogrammid saavad vaegnägijad ise teha toimetusi IT vallas. Maksta oma igapäevaseid pangaarveid, osaleda e-valimistel, võtta osa rahvaloendusest.  Lisaks lugeda raamatuid.  Aapo Ilves avaldas oma arvamuslugu e-raamatust postimehes.
„Vaegnägijatele mõeldes nendin, et ettelugemisprogrammide arenedes on iga e-raamat ühtlasi ka audioraamat. Vaevalt et paberkandjat skänniv lugemisrobot niipea laiatarbekaubaks saab, e-raamat on selles osas praktilisem.“  ( Ilves, A. 2010)

Mõningad tehnoloogilised erilahendused erivajadustega inimestele.
Liikumispuudega inimeste puhul nimetati intervjuudes spetsiaalseid hiiri/joysticke ja käetugesid, käehoidjaid, spetsiaalseid töölaudu ning -toole, klaviatuuride katted, aga ka kõnesüntesaatoreid, kui puue on väga raske. Liikumispuudega inimestele on olulised ka sülearvutid, mis on lauaarvutist funktsionaalsemad tööasendi leidmisel ning ühtlasi võimaldavad töötamist ka koduvälises keskkonnas, näiteks koolis, kui õpilane ei saa konspekteerida, küll aga saab õppematerjali internetist alla laadida.
Vaimse ja vaimupuudega inimeste puhul puudub vajadus erivahendite järgi, kuid arvuti kasutamine sõltub tarkvara lihtsusest ja selgusest. Väljendatakse vajadust lihtsustatud keeles (selgukeeles) arvutikasutaja sõna-/käsiraamatu järele.
Kurte aitab arvuti vahendusel ühiskonda integreerumisel veebikaamera.
Vaegnägijate puhul nimetati intervjuus kolme erilahendust: suurendatud kiri, helikiri ja punktkiri. Arvutikasutamise eeldusena on oluline 10-sõrme-süsteemi valdamine.
Kõnepuue omakorda esindab puuetest praktiliselt kahte äärmust: afaasikute puhul on arvutikasutus rahvusvaheliselt probleemiks, samas kui kogelejate jaoks on maailm tänu arvutitele võrratult avardunud ning nad ei vaja mingit erivarustust. ( Ruussaar A.L., Kaljund.K, Joons.S. 2006)

Tihti ei anta erivajadustega inimestele uusi arvuteid. Vaid need on eelnevalt juba kasutatud. Puutepunkti saade käis uurimas mida kujutab endast heategeusprojekt, et kogutakse erivajadustega inimestele kasutatud arvuteid.
 Rain Laane Microsoft Eesti esinduse juht: 3-5 aastat vana arvuti on täiesti töökorras ja sobib suurepäraselt täitma tavainimese igapäevavajadusi, võimsust selleks on küllaga. Lisaks installeeritakse neile arvutitele Windows XP tarkvara, sel aastal lisaks ka Microsoft Office. See peaks täitma ka nõudlikuma inimese vajadused, et ta saaks rakendada kogu oma potentsiaali. Rain Laane lisab ka seda, et erivajadusega noore jaoks on internet võimalus osaleda igapäevaelus, saada objektiivset ja kiiret infot maailmas toimuva kohta ja suhelda erinevate inimestega. ( Kahar.K 2007)

Sellest võib järeldada, et aina enam pööratakse erivajadustega inimestele tähelepanu ka IT-vallas. Muudkui tehnika arenedes areneb ka märkamine ja toetamine erivajadustega inimestele.

Allikad:

1.Kikkas, K. (2011). IT ja erivajadused. [08.01.2012].

2.Ruussaar A.L., Kaljund.K, Joons.S. (2006) Tallinnas elavate puudega inimeste e-teenuste kasutamise võimaluste ja lisavajaduste uuring

3.http://arvamus.postimees.ee/315956/aapo-ilves-e-raamat-tulgu
4.http://vedur.ee/puutepunkt/?op=body&id=62&

No comments:

Post a Comment